Hacking Health Amsterdam en de Next Step – athon
Hacking Health Amsterdam is een hackathon waarin ongewone teams, van zorgprofessional tot programmeur, van EPD-specialist tot designer, werken aan oplossingen voor het verbeteren van de zorg en gezondheid in en rond Amsterdam. Hierbij staat niet de patiënt en haar ziekte centraal, maar de burger en haar gezondheid. Vanwege Covid 19 vond er in het najaar van 2020 in Amsterdam i.p.v. een Hackaton een Next Step -athon plaats met hetzelfde doel als bij een Hackaton. Ook hier een pitcher die het probleem pitcht en een team vormt met een aantal hackers.
De Sprintprijs
De Sprintprijs voor de pitch Waar wonen we langer thuis? kwam voor Monique de Tombe en Adinda Uittenbogaard als een verrassing en is zeker een duwtje in de rug om met het idee verder aan de slag te gaan. Samen willen ze voor een oplossing zorgen voor het door Adinda aangedragen acute probleem uit de praktijk, namelijk onvoldoende geschikte woningen voor mensen die plotseling lichamelijk gehandicapt raken.
Het vervolg
In december gingen Monique en Adinda in gesprek met Fons Blankendaal, directeur van Combiwel met als doel hun opgave scherper te krijgen. Ze zijn aan de slag gegaan met het maken van de Persona’s en doen onderzoek naar onder anderen het aantal gevallen per jaar en de huidige woningvoorraad van geschikte woningen per wijk. Interessant om te zien is dat er door verschillende instanties gegevens worden bijgehouden, maar dat het lastig is de juiste gegevens van deze doelgroep boven tafel te krijgen. Het geschetste probleem wordt door alle betrokken stakeholders herkend en erkend. Het bizarre is dat men aangeeft dat de situatie voor deze doelgroep de laatste jaren steeds verder is verslechterd.
Het doel
Het is een schrijnend probleem waar Adinda in haar dagelijkse praktijk als ergotherapeut tegenaan loopt. Mensen die na een ongeluk om fysieke redenen moeten omzien naar geschikte huisvesting lopen aan tegen wachttijden, afwezigheid van geschikte tijdelijke huisvesting en de onmogelijkheid in eigen wijk te kunnen blijven wonen. Hoe mooi zou het zijn als we de situatie voor deze groep bewoners van Amsterdam kunnen verbeteren. Dit past binnen het beleid van de stad Amsterdam. Zo organiseerde Amsterdam in 2019 het festival ‘We make the city better for all of us’. Ook wordt er gewerkt aan een nieuw sociaal stelsel via Buurtteams en heeft de gemeente plannen corporatiewoningen op te kopen om zodoende sociale huur te behouden.
Wij gaan verder en gaan gesprekken aan om dit probleem bespreekbaar te maken om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Samen staan we sterk!
Monique de Tombe
Meer weten?