BarbaraTrienen__ICS_sfeerNoordeloos9sept_004209092019

Een projectassistent waardevol in het project

Hoe mooi is het dat je als secretaresse kan doorgroeien naar projectassistent. Boukje Wijmans maakte deze stap om haar adviseurs meer te ontlasten in hun werk. Samen met Boukje en Jan Willem van Kasteel bespreken we hun samenwerking bij het project van CSG Reggesteyn in Nijverdal en de inzet van een projectassistent.

BarbaraTrienen__ICS_sfeerNoordeloos9sept_007709092019-680x780px

“Ik voel me echt onderdeel van de projectgroep en dat vind ik heel waardevol.”

BarbaraTrienen__ICS_sfeerNoordeloos9sept_004209092019 - 600px

“Jan Willem heeft mij de ruimte gegeven om te groeien en dan krijg je ook een fijne dynamiek samen”

Welke tips heb je als iemand deze rol ook wil oppakken?
 
Boukje: “Schuif jezelf vooral naar voren. Als je deze ambitie hebt en je denkt dat het in je zit, schroom niet om dat ook aan te geven. Laat zien dat je bereid bent om dit op te pakken, wees proactief en laat zien wat je in je mars hebt. Iemand anders doet het niet voor je.”
 
Jan Willem: “Doordat we ons werk al heel lang doen, gaat veel op ervaring. Ook al heb je soms minder kennis van een bepaald onderwerp, stel gerust die vraag. Dat is de enige manier om te leren. Als je begrijpt waarover het gaat is het makkelijker om verslagen te maken of acties te onderhouden. Dat is belangrijk voor projectassistenten; als je niet weet waar het over gaat, vraag het!”
 
Boukje: “Het vraagt best wel lef, maar het is ook gewoon durven. Ik zeg altijd vragen zijn nooit dom, maar je kunt ze ook leuk inpakken.

Waarom zou een adviseur een projectassistent inzetten en welke tips kan je meegeven?
 
Boukje: Als je vanaf de start iemand meeneemt in het hele proces, dan groeit diegene ook het snelst mee in zo’n project. Diegene kan meteen meedenken over de planning, zoals het plannen van een cyclus van vergaderingen. Als je later instapt dan is er vaak al een groepsdynamiek gecreëerd en kost het meer tijd om er in te komen.”
 
Jan Willem: “Ja daar ben ik het mee eens. Wanneer je direct vanaf het begin een projectassistent meeneemt, dan is het gewoon vanzelfsprekend dat er een projectassistent aan tafel zit ter ondersteuning van de projectmanager. Dan hoef je daar ook niks meer over uit te leggen. Dan is het iemand die een duidelijke rol heeft binnen het project.”

Boukje bij Reggesteyn

"Gaandeweg is Boukje steeds aanweziger en komt proactief met voorstellen ten behoeve van het project. Dat doet ze goed en mag ze meer doen. Zij draagt bij vanuit een ander perspectief.”

"Boukje heeft mij de kennis doorgegeven om het project goed op te kunnen pakken."