We spreken met Dirk Speelman, Voorzitter van het College van Bestuur (a.i.) van de Openbare Scholengemeenschap (OSG) Hengelo.
Met OSG Hengelo gaat het goed. Na een eerste hectische opstartweek, werken docenten en leerlingen digitaal met bijvoorbeeld zoom.
“Er is veel flexibiliteit in het onderwijs en bij de docenten en dat is mooi om te zien”, vertelt Dirk. “Elke week en elke dag is er wel iets waar we op moeten anticiperen. Dit vergt ook veel van ons team in de communicatie naar leerlingen. Goed centraal overleg tussen de schoolleiding en teams is van essentieel belang om consequent te kunnen communiceren naar leerlingen. Zaken die vóór de Corona-crisis heel gewoon waren, zijn nu niet meer vanzelfsprekend.”
SHP als input voor IHP gemeente
OSG Hengelo vroeg ICSadviseurs begin dit jaar een SHP op te stellen. Aanleiding hiervoor was dat de gemeente Hengelo nog geen Integraal Huisvestings Plan (IHP) heeft. Schoolbesturen in Hengelo stellen daarom elk eigen plannen op, om daarmee met de gemeente in gesprek te gaan over de integrale planning van onderwijsvoorzieningen in Hengelo. Dirk: “Als interimbestuurder van OSG Hengelo werd ik door de Raad van Toezicht gevraagd om een goede, strategische koers voor de komende 5 jaar op te stellen in het krimpgebied waarmee wij te maken hebben. ICS stelde al een SHP op voor de Carmel Scholengemeenschap in Hengelo. Opvangen van krimp doe je samen, en met die gedachte en behoefte aan gelijksoortige informatie om mee naar de gemeente te stappen, benaderde ik ICSadviseurs. Uiteraard in overleg met Carmel”.
“Ondanks deze situatie verwacht ik toch een helder rapport met een duidelijk beeld van waar we heen willen. De situatie brengt ons ruimte in het hoofd om anders na te denken over de toekomst”
Een SHP uitwerken in Corona-tijd
“Twee weken lang lag alles wat niet direct met onderwijs te maken had stil”, vertelt Dirk. “Op den duur zie je toch dat lokale bedrijven neigen om te vallen door de Corona-crisis. Daarom hebben we ervoor gekozen om werkzaamheden zoals onderhoud aan onze gebouwen of kleine verbouwingen, die normaliter in de zomerperiode plaatsvinden, naar voren te halen om zo de plaatselijke ondernemers te steunen. Als school ontvangen we gewoon onze inkomsten. Dat is maatschappelijk geld. Ik vind het een verantwoordelijkheid van maatschappelijke instellingen om dan de maatschappij waar mogelijk door te laten lopen.”
Juist nu kiest OSG Hengelo ervoor om óók het SHP-traject op te starten. “Je maakt continue de afweging over wat wel en niet kan. Je kunt alles on-hold zetten, maar dan komen alle werkzaamheden straks in één keer op je pad. En dan loop je ook nog eens een half jaar achter, daarom is het juist nu mooi om zaken op te pakken die op termijn een keer moeten gebeuren, zoals bijvoorbeeld het SHP.”
Er is nu veel onduidelijkheid en onzekerheid door de crisis. “Ondanks deze situatie verwacht ik toch een helder rapport met een duidelijk beeld van waar we heen willen. De situatie brengt ons ruimte in het hoofd om anders na te denken over de toekomst”, zegt Dirk.
Innoveren noodzakelijk
Een crisis leidt vaak tot innovatie. Dirk Speelman ziet ook binnen OSG Hengelo mooie ontwikkelingen. “We zijn al jaren bezig met ‘ICT-ondersteunend lesgeven’, maar je zag dat veel collega’s hier tegenaan hikten en omdat de noodzaak er nog niet was, hoefde het ook niet. Nu moet het gewoon. Docenten hebben spoedcursussen gehad en wisselen veel ideeën en didactische foefjes met elkaar uit. Men staat hierdoor ineens veel meer open voor elkaars competenties en ideeën en dat is erg mooi om te zien!”
OSG Hengelo bereidt zich daarom vast voor op de post-coronatijd. “Wat hebben we geleerd en wat willen we hiervan vasthouden? Touchscreens werden bijvoorbeeld niet door iedereen gebruikt. Nu gaan veel meer docenten, maar ook leerlingen ze gebruiken. In de toekomst kunnen ze bijvoorbeeld ingezet worden thuis bij zieke kinderen. Of wanneer een docent thuis zit met een gebroken been of is ingesneeuwd op de wintersport. Niet zo zeer revolutionair, maar we zijn wel veel flexibeler dan we dachten.”