7 juli 2020
Voldoet uw gebouw aan de wettelijke eisen?
Een nieuw schoolgebouw dient te voldoen aan de huidige gebouweisen zoals genoemd in het Bouwbesluit. Echter is dat niet altijd voldoende. Een van onze juristen, Laura Swinkels, vertelt.
Het VN-verdrag geeft de Nederlandse staat ook een inspanningsverplichting om ervoor te zorgen dat personen met een handicap mee kunnen komen met de rest van de maatschappij. Het doen van aanpassingen in gebouwen, is daar een speerpunt van. Deze inspanningsverplichting wordt geïllustreerd in een klachtenafhandeling van het College van de Rechten van de Mens in februari 2020. De klacht kwam voort uit een situatie waarin een leerling (rolstoelgebruiker) niet in staat was om zelfstandig de toegangsdeur van een schoolgebouw te openen.
In die uitspraak kwam het volgende naar voren:
Het gebouw van de onderwijsinstelling waartegen de klacht was gericht, voldeed aan het bouwbesluit 2012. De onderwijsinstelling was daarmee in de veronderstelling dat het schoolgebouw voldoende toegankelijk zou zijn voor haar leerlingen (ook diegenen met mobiliteitsproblemen). Deze veronderstelling bleek echter onjuist.
Onderwijsinstellingen zijn op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) verplicht om ervoor te zorgen dat ook mindervalide leerlingen onderwijs kunnen volgen. Onderwijsinstellingen mogen dus geen onderscheid maken bij het aanbieden of verlenen van onderwijs aan mindervalide of chronisch zieke leerlingen. Dit verbod houdt ook in dat onderwijsinstellingen voor individuele leerlingen die toegankelijkheidsproblemen ervaren, binnen een redelijke termijn, doeltreffende aanpassingen aan hun gebouw verrichten. Uiteraard moeten deze aanpassingen voor de desbetreffende onderwijsinstelling geen onevenredige belasting vormen. Het kan dus zo zijn dat een onderwijsinstelling verplicht wordt om aanpassingen in de toegankelijkheid te maken in het geval toegankelijkheidsproblemen ontstaan voor een bepaalde groep mensen. Dergelijke aanpassingen kunnen verder strekken dan de eisen zoals opgenomen in het bouwbesluit.
Ook het kabinet is gestart met het geven van invulling aan het VN-verdrag. In januari 2018 heeft zij het actieplan “Actieplan Toegankelijkheid voor de Bouw” naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit actieplan is onderdeel van het programma “Onbeperkt Meedoen!”. Onderdeel van dit plan is dat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (het Bbl) aanvullende eisen worden opgenomen, zodat publieke gebouwen voor mensen met een visuele en fysieke beperking in de toekomst beter toegankelijk zijn. Schoolgebouwen zijn daar onderdeel van. Op dit moment bestaat er namelijk geen eenduidige richtlijn voor toegankelijk (ver)bouwen. Het actieplan noemt onder andere de eigenschappen van de trapleuning, het correct aanbrengen van markeringen en het creëren van meer uniformiteit in trapontwerpen. De huidige planning is dat eind 2021 de norm gepubliceerd wordt.
Mocht u meer informatie willen ontvangen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met: