Artikel uit Schooldomein©
Een integrale aansturing van opvang en onderwijs staat aan de basis van het ontwerp van IKC De Nieuwe Draai in Heerhugowaard. De vernieuwende kijk op pedagogiek en doorlopende leerlijnen zijn in nauwe samenwerking met aannemer en ontwerpers vertaald naar een grotendeels circulair en aanpasbaar ontwerp.
Het nieuwe IKC De Nieuwe Draai wordt in de zomer van 2023 in gebruik genomen. Directeur Maruska Kuin vormt samen met Duco Stam en Marianne Betjes het kernteam van De Nieuwe Draai: “We zijn onderdeel van de gemeenschap in nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard en werken nauw samen met de families en buurtgenoten. Kinderen leren hier, maar ze spelen hier ook, ontmoeten en maken nieuwe vriendjes; een belangrijke voorwaarde om op te groeien tot een zelfstandige wereldburger. We hebben acht uitgangspunten en het eerste is het thuis voelen. De achterliggende gedachte is dat je pas echt tot leren en ontwikkelen komt als je je ergens thuis voelt. Dat geldt voor de kinderen, maar ook voor de medewerkers en bezoekers. Dat thuisgevoel zit al in ons huidige gebouw, maar zie je straks zeker terug in ons nieuwe gebouw. Er komt een koffiecorner, een open deuren beleid en veel transparantie en ramen. Door het samensmelten van opvang en onderwijs ontstaat er nog meer ruimte voor kinderen om eigen keuzes te maken op basis van hun interesses en behoeftes. Elk kind heeft een persoonlijk ontwikkelplan en wordt begeleid door zijn mentor. Bij ons ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Er is naast het verplichte aanbod, zoals Nederlands en rekenen veel ruimte en aanbod op eigen interesse; we sluiten zo goed mogelijk aan op de behoefte van het kind en zijn familie. We vinden het directe contact met onze families erg belangrijk; dat gaat verder dan alleen de ouders. De familie is hier altijd welkom, om de kinderen weg te brengen en ook bij het ophalen even binnen te komen.”
Adaptieve inrichting
“Het ontwerp van De Nieuwe Draai sluit aan bij de visie om kinderen in een huiselijke omgeving wegwijs te maken”, legt architect Jeroen Soer uit; “het gebouw is opgebouwd uit vier verschillende domeinen, ingedeeld op leeftijd. De domeinen grenzen alle vier aan het gezamenlijke deel waar kinderen van de verschillende leeftijden elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld samen lunchen. Hierbij helpen de oudere kinderen de jongere als ze nog geen brood kunnen smeren.” Maruska: “Het wordt een gebouw in twee lagen met een trap, maar het hart ligt bij het speellokaal. De architect heeft een mooie draai in het gebouw gemaakt, om de doorgaande lijn te waarborgen. Dat begint vanaf de ingang voor de 0-3-jarigen naar het domein voor de 3-6-jarigen en dan via de trap naar de 6-9-jarigen en zo door naar de 9-12-jarigen en dan vlieg je via de deur weer uit. Het restaurantdeel is ook een mooie centrale plek waar de kinderen van 3 tot en met 12 jaar met elkaar lunchen.” Jeroen: “Door de samenhangende opbouw van de domeinen is er altijd een visuele connectie zodat medewerkers zien of kinderen toe zijn aan het volgende domein. Daardoor is maatwerk mogelijk en de indeling van het gebouw, de materialisatie van het interieur en van het exterieur dragen hier sterk aan bij. Er zijn verschillend ingerichte plekken waar kinderen elkaar op verschillende manieren kunnen ontmoeten en met elkaar samenwerken en spelen.” “Zowel binnen als buiten; want we vinden een natuurlijke speelomgeving belangrijk”, vult Maruska aan. “Ons bestuur Blosse heeft een mooie samenwerking met de gemeente Heerhugowaard, waarbij ons nieuwe speelterrein zonder barrière overloopt in het park. We zijn nu samen het speel- en parkdeel aan het ontwikkelen. Mooi dat de gemeente die ruimte geeft.”
Partners met ambitie
Projectmanager Arjen Huiden van ICSadviseurs: “Omdat de huidige tijdelijke locatie in de zomer van 2023 plaats moest maken voor woningbouw en school en schoolbestuur Blosse een tweede tijdelijke locatie wilde voorkomen, is eind 2021 gezocht naar een manier om de permanente locatie van de Nieuwe Draai per zomer 2023 gereed te hebben. Eind 2021 was alleen nog het programma van eisen klaar; dus we moesten snel, efficiënt én kwalitatief hoofwaardig voorbereiden, ontwerpen en uitvoeren. Wij hebben het schoolbestuur geadviseerd te kiezen voor een integraal UAV-gc contract en te kiezen voor een aanbesteding aan consortia die ervaring hebben met prefab bouwen en een snelle en uitbreidbare uitvoeringsmethodiek. De Groot Vroomshoop en haar partners sloten het best bij de vraag en het budget aan. Zowel het inschrijvingsontwerp als de aanpak overtuigden in hoge mate. Het ontwerp ontstond vervolgens in nauwe samenwerking tussen de betrokken partners en vooral met de bevlogen gebruikers. Na de aanbesteding is het winnende ontwerp verder aangescherpt, bijvoorbeeld door in vergaderingen van het ontwerpteam met een virtual reality bril door het gebouw te lopen zodat ruimtelijke verhoudingen en perspectief voor de gebruikers inzichtelijk werden gemaakt.” De buitengevel sluit wat betreft materialisatie aan bij de maatschappelijke en duurzame verantwoordelijkheid. Jeroen: “De gevel bestaat uit een uitermate duurzame materialisatie in de vorm van bamboe. Een gewas dat tot wel een meter per dag kan groeien en daarmee heel snel heel veel CO2 kan opslaan. Bamboe kan ook vaak geoogst worden en groeit in een mum van tijd weer terug. Dit past bij de duurzame relatie die De Nieuwe Draai aangaat met de gebruikers en omwonenden.”
“In het voortraject hebben de gebruikers en de opdrachtgever goed nagedacht over de visie en de verwachtingen van het nieuwe gebouw.”
Tekst en foto’s: Sibo Arbeek
(zie ook www.schooldomein.nl)