De gemeente Oldenzaal heeft een Accommodatieplan Binnensport 2023–2034 opgesteld. Het plan biedt inzicht in zowel de huidige als toekomstige behoeften voor binnensport en bewegingsonderwijs. Met dit plan investeert de gemeente in haar sporthallen, sportzalen en gymzalen. In 2024 heeft de gemeenteraad een amendement ingediend om twee mogelijke scenario’s nader te onderzoeken:
1. Nieuwbouw van een gymzaal naast de Franciscusschool (primair onderwijs).
2. Realiseren van een sporthal of sportzaal bij Twents Carmel College (TCC) Lyceumstraat (voortgezet onderwijs), met gebruik door zowel TCC, de Franciscusschool, als de Nutsschool (primair onderwijs).
ICSadviseurs is gevraagd dit vraagstuk uit te diepen en te adviseren over de meest passende scenario’s. Hiervoor hebben we verschillende partijen geïnterviewd: drie schoolbesturen, Sport Oldenzaal BV, de gemeente en het parochiebestuur. Laatstgenoemde heeft namelijk een grondpositie rondom de huidige gymzaal.
Behoefte voortgezet onderwijs
TCC Lyceumstraat gaf aan behoefte te hebben aan een sporthal. Volgens de geldende verordening is er sprake van een normatieve behoefte van 2 zaaldelen. In de praktijk gebruikt de school echter extra uren voor sportklassen en BSM/SOK (Bewegen, Sport en Maatschappij en Sportoriëntatie en keuze). waardoor de behoefte groter is.
Ruimteberekening sportfaciliteit
De omvang van de benodigde sportruimte is gebaseerd op de verordening van 2015, waarin een berekeningsmethode is vastgelegd (aantal leerlingen × 32 × 0,78 ÷ 460 m²).
Basisscholen (Franciscus & Nutsschool): elk ruim 200 leerlingen → behoefte ~9 uur bewegingsonderwijs/week → ongeveer 0,35 zaaldeel (op basis van 26 uur gebruik).
TCC-middelbare school: ca. 80 uur per week → ruim 2 zaaldelen (bij 40 uur capaciteit).
Gezamenlijk is één sporthal met 3 zaaldelen voldoende voor alle scholen, maar is dat ook wenselijk?
Voordelen van een gezamenlijke sporthal
- Betere inzet voor avond- en wedstrijdfunctie (bv. kantine, nevenruimtes).
- Centraal beheer mogelijk via één bouwproject.
- Efficiënt gebruik voor alle drie scholen.
Nadelen & knelpunten
- Reistijd voor basisschoolleerlingen verdubbelt.
- Gemengd gebruik van PO- en VO-leerlingen kan leiden tot ongewenste situaties.
- Flexibele akoestische scheidingswanden geven flexibiliteit, maar maken een zaaldeel ook minder functioneel. Deze wanden kunnen niet worden uitgerust met vaste inventaris (baskets, wandrek etc.) en laten een kleine hoeveelheid geluid door richting de andere zaaldelen.
- Omgevingsimpact van een sporthal is groter: avond- en weekendbelasting, meer parkeerdruk, consequenties voor het bestemmingsplan.
Haalbaarheid & kosten
ICSadviseurs analyseerde de scenario’s ruimtelijk, functioneel en financieel, Per variant is een aantal vierkante meters bepaald en geraamd aan de hand van kengetallen. inclusief m²-berekeningen en kostenramingen.
Sporthal is duurder: extra kosten door kantine en nevenruimtes voor evenementen en wedstrijden. Dit is nadrukkelijk benoemd als behoefte van de gebruikers.
Gymzaal + sportzaal blijkt kosten-efficiënter dan één complete sporthal.
Politiek Forum & besluitvorming
Het haalbaarheidsonderzoek is door ICS-collega Rein van Wijngeerden toegelicht in het politiek forum, een openbare bijeenkomst waarin onderzoeken inhoudelijk worden besproken in de raad. De wethouder heeft verschillende vragen beantwoord met ondersteuning van de beleidsadviseur en ICS. De avond is terug te kijken op: oldenzaal.notubiz.nl.
Eén gymzaal bij de Franciscusschool en één sportzaal bij TCC Lyceumstraat is op meerdere aspecten het meest passende scenario voor Oldenzaal. De raad heeft unaniem ingestemd met het voorstel.