9 september 2022
Bouwen binnen de grenzen van onze planeet, dat is een doelstelling waar ICS honderd procent achter staat. Vandaar dat Jan Remijnse, partner van ICSadviseurs, deze week het manifest ‘Bouwen binnen de grenzen van onze planeet’ heeft ondertekend. Doel van dit manifest is om het milieuprestatiestelsel structureel te verbeteren en te komen tot een carbonbudget, een CO2-budget op basis waarvan de bouwsector haar klimaatimpact kan terugdringen.
Het nieuwe manifest is een initiatief van Gideon – building transition tribes en Dutch Green Building Council (DGBC). Het manifest is bij de lancering op 5 september door 40 partijen ondertekend: van architecten en adviseurs tot bouwers en projectontwikkelaars. In het manifest wordt opgeroepen tot drie zaken: Het introduceren van een ‘MPG-2’, dat zich richt op de milieu-impact in de productie- en bouwfase. Het verbeteren van het Milieuprestatiestelsel, en het bepalen van een carbonbudget voor de bouwsector. Met dit laatste punt moet een grens gesteld worden aan de totale CO2-uitstoot van de sector om zo effectiever te sturen op verduurzaming.
Jan Remijnse, die namens ICSadviseurs het manifest ondertekende, onderstreept het belang van het sturen op de milieuimpact van de bouw. “Met goed doordachte plannen moeten we de basis leggen voor waardevolle gebouwen. Fijne plekken om te leren, spelen, werken, zorgen en ontmoeten. We hebben daarbij heel duidelijk de verplichting om ervoor te zorgen dat onze leefomgeving ook leefbaar blijft. Daar hebben we duidelijke richtlijnen en regels voor nodig.”
"Met goed doordachte plannen moeten we de basis leggen voor waardevolle gebouwen."
Het begint volgens Jan met inspiratie en bewustwording, daarna volgt handelen. “We hebben al grote stappen gezet en vele organisaties met ons. We zien in onze dagelijkse praktijk dat partijen die zich verbinden elkaar ook vinden bij de opgaven waaraan zij werken. Wij passen bijvoorbeeld onze gunningscriteria aan bij selecties waardoor we de juiste partijen selecteren, maar waarbij partijen zich ook aanpassen om mee te kunnen dingen. Zo zetten we iedere keer een stap en wordt de impact steeds groter.”
Om de verduurzaming van de bouw verder te stimuleren zal de overheid meer moeten gaan sturen op de milieuimpact van de bouw, stelt Laetitia Nossek, projectmanager Circulariteit bij DGBC. “Hoe en wanneer gaat de overheid dit oppakken? En hoe brengen we ons milieuprestatiestelsel dan op het gewenste level?”, vraagt Nossek zich af. “Wij roepen met dit nieuwe manifest de overheid op om die stap te zetten.”
Het eerdere manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzaam Nederland’ heeft inmiddels geleid tot een verdiepend onderzoek naar het meerekenen van CO2-opslag in bouwmaterialen. Nossek: “Er is beweging. Maar we moeten sneller als we wereldwijde klimaatverandering willen beperken tot anderhalve graad.”
De gehele tekst van het manifest Bouwen binnen de grenzen van onze planeet is hier te vinden. Ook kan je daar het manifest namens jouw organisatie medeondertekenen.