Wat is de huidige stand van zaken in ons land wanneer je kijkt naar onze binnensportvoorzieningen? Welke ontwikkelingen zien we en waar lopen we tegenaan? Michel de Boer, adviseur en expert binnen de sporthuisvesting vertelt zijn verhaal.
"Moeten we wel een volwaardige nieuwe sporthal gaan bouwen waar veel kosten mee gepaard gaan?”
Dalende ledenaantallen binnensportvoorzieningen
Michel: “Een trend die we zien is dat het sportieve belang van de openbare ruimte steeds meer toeneemt. Veel individuele en ongeorganiseerde sporters (zoals vriendengroepen) nemen hun toevlucht tot de openbare ruimte om te hardlopen, wandelen, fietsen, maar ook om activiteiten te doen zoals bootcamp, mudruns en crossfit. Als gevolg op deze ontwikkeling zien we niet alleen bij de buitensport, maar ook bij de binnensport in Nederland een neerwaartse tendens in de ontwikkeling van de ledenaantallen. Dit doet verenigingen nadenken over hun eigen toekomst. Wanneer je kijkt naar de betaalbaarheid van binnensportvoorzieningen, zien we bij gemeenten – waar veelal wordt gesport in verouderde accommodaties – steeds meer de vraag: ‘Moeten we wel een volwaardige nieuwe sporthal gaan bouwen waar veel kosten mee gepaard gaan’?”
Een terechte vraag natuurlijk die Michel van veel opdrachtgevers terug krijgt. Zo ook van Gemeente Tynaarlo. ICSadviseurs deed onderzoek naar de toekomstige ontwikkelingen van de sportverenigingen in Zuidlaren en alternatieve mogelijkheden voor binnensportvoorzieningen in Tynaarlo. Hoe kunnen we met minder kosten een accommodatie realiseren die ook in de exploitatie voordelig uitpakt?
Het haalbaarheidsonderzoek in samenwerking met PLANN ingenieurs liet onder andere zien dat er bij sportverenigingen sprake is van een positief toekomstbeeld: zo kennen veel verenigingen een lichte, positieve ledenontwikkeling. Onderzoek wees verder uit dat de huidige sporthal niet kan voorzien in de huidige en toekomstige behoefte van de verenigingen. Een extra voorziening is dan ook noodzakelijk. Liefst een voorziening die binnensport en buitensport combineert, zodat je het hele jaar door (winter en zomer) kunt sporten. Zo speel je goed in op de trend die we zien waarin steeds meer mensen gaan sporten en bewegen in de buitenruimte.
Korte lijntjes
Zo ging de werkgroep vanuit de gemeente Tynaarlo naar Lille (Frankrijk) op excursie om de metahal in het echt te kunnen ervaren. “We zijn in nauw contact met leveranciers”, vertelt Michel. “Vragen die gebruikers en verenigingen hebben, kunnen we makkelijk afstemmen met leveranciers en daardoor snel beantwoorden. Maar het gebruik van zo’n metahal ook daadwerkelijk ervaren, dat is nog het allerbelangrijkste. De excursie naar Lille bracht zoveel enthousiasme met zich mee. Binnen sporten met buiten gevoel en ook goede akoestiek doordat het doek geluid absorbeert, dat viel echt op! Uiteindelijk was de vraag óf zo’n hal er moet komen daardoor niet meer van toepassing.”
Gebruiker centraal
“In het proces bepalen we uiteindelijk samen met een breed team vanuit de gemeente (beleidsmedewerker sport, stedenbouwkundige, financiële expert), maar juist ook gebruikers en omwonenden wat we realiseren. Proactieve communicatie over de accommodatie met gebruikers vinden we erg belangrijk. Dat draagt bij aan de realisatie van een toekomstbestendige accommodatie of sportpark”, zegt Michel.
Heeft u een sport gerelateerd vraagstuk of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met: