25 januari 2018

MSG de Garve officieel geopend

MeerScholenGebouw (MSG) voor Mr. G. Propschool en Prins Hendrikschool

12476_MSG-De-Garve-1210x291

Dit schooljaar zijn de Mr. G. Propschool en Prins Hendrikschool gestart in hun nieuwe MeerScholenGebouw (MSG) de Garve in Lochem. Het gebouw is 2 november officieel geopend.

 

MSG De Garve bestaat uit twee locaties: de nieuwbouw voor 390 leerlingen en het naastgelegen gerenoveerde gebouw Merlijn, voor tijdelijke lokalen van de scholen, kinderopvang en bso van Avonturijn, het Kinderknooppunt en Lonely Lochem.

 

Door het op een bijzondere manier inrichten van de buitenruimte zijn beide gebouwen met elkaar verbonden. Opvallend is verder de eigenzinnige gevel. 19 het Atelier Architecten ontwierp een patroon van vlakvullende vijfhoeken, die doen denken aan wuivende ‘garven’ of graanhalmen, gecombineerd met een sierpleister afwerking.

 

De Garve is met haar omvang van circa 2.300 m² bruto vloeroppervlakte een kleinschalig multifunctioneel scholencomplex dat binnen het VNG normbudget maximaal functioneel én duurzaam is gebouwd. Met energielabel A+++, en all electric voldoet het gebouw bijna aan de eisen van BENG. Dit is mogelijk gemaakt door een slimme aanbestedingsstrategie, strakke sturing op het ontwerp- en realisatieproces, marktwerking en een uitstekende samenwerking binnen het ontwerp- en uitvoeringsteam.

 

Bijzonder in dit project is de deelname van het Kinderknooppunt aan het proces. Naast een projectweek op beide scholen, hebben acht kinderen ‘tussen de volwassenen’ deelgenomen aan alle ontwerpoverleggen en hebben ze een stem gehad in de selectie van de architect. Hun inbreng is zichtbaar in het gebouw door bijvoorbeeld de glijbaan en (onzichtbaar) de tekeningen die zij hebben gemaakt op het skelet van het gebouw, voordat het gevelisolatiesysteem werd verlijmd. Kijk voor inspiratie op www.kinderknooppunt.nl.

 

ICSadviseurs heeft de procesbegeleiding voor de ontwikkeling en uitvoering van het project op zich genomen om zo het proces in goede banen te leiden en partners met elkaar te verbinden.