22 mei 2020
Hogeschool Rotterdam Business School
Hogeschool Rotterdam heeft het ontwerp van de nieuwbouw op de kernlocatie Kralingse Zoom in Rotterdam bekend gemaakt. Kernwoorden van de ontwerpvisie voor het nieuwe gebouw van 14.000 m² zijn transparant, energieneutraal, circulair en zal worden ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Pepijn van Sandijk van ICSadviseurs heeft met gebruikers het Ruimtelijk Functioneel Programma van Eisen opgesteld, ontwikkelt het Technisch Programma van Eisen en zal de gebruikers begeleiden in de ontwerpfase.
Het nieuwe gebouwdeel wordt de thuisbasis van bijna alle studenten en docenten van de economische opleidingen van de HRBS (Hogeschool Rotterdam Business School). Het sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal ruim 40.000 m² groot is en ruimte zal bieden aan ruim 12.500 studenten en bijna 1.000 medewerkers. Het nieuwe bouwdeel biedt plaats aan de nieuwe hoofdentree van de locatie, state of the art onderwijsfaciliteiten, de mediatheek, de incubator van de Hogeschool Rotterdam en een grand café. Met de keuze van de architect start de ontwerpfase, met het door ICSadviseurs opgestelde Programma van Eisen als basis.
Onderwijsvisie als fundament
Bij het opstellen van het Programma van Eisen zijn circa 80 docenten, medewerkers en studenten in verschillende werkgroepen uitgenodigd om mee te denken aan een huisvestingsvisie van betekenis. In een aantal creatieve werksessies zijn gebruikers meegenomen en zij hebben kunnen vertellen wat de nieuw vorm te geven studie- en werkomgeving bijzonder maakt, hoe het onderwijs op termijn in de toekomst functioneert en welke andere zaken belangrijk zijn. Dit is vertaald naar een visie op onderwijs en een huisvestingsvisie voor de studie- en werkomgeving voor de HRBS en de verschillende onderdelen. Daarbij zijn zowel de verschillende ambities en strategische doelen van de Hogeschool Rotterdam meegenomen als de ontwikkelingsrichting van de HRBS. In het Ruimtelijk Functioneel Programma van Eisen wordt inzicht gegeven in de flexibiliteit die het onderwijs vraagt en is nagedacht over een samenhangend en gestructureerd ruimtebeleid.
“Een inspirerende studieomgeving in een toekomstbestendig gebouw.”
Circulair en energieneutraal
De technische ambities en eisen, onder andere rond duurzaamheid, worden opgenomen in het Technisch Programma van Eisen wat door ICSadviseurs wordt opgesteld in nauwe samenwerking met de dienst FIT (Faciliteiten en Informatietechnologie) van de Hogeschool Rotterdam. Het huidige uitgangspunt voor het te ontwerpen gebouwdeel is dat het energieneutraal is. Hogeschool Rotterdam heeft ambities om een circulaire nieuwbouw te realiseren in lijn met de nationale doelstelling om in 2050 100% circulair te zijn. Dat wil zeggen dat er niet meer gebruik gemaakt wordt van nieuwe grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel). Dat begint bij de sloop van het huidige bouwdeel C, waarvan verwacht wordt dat minimaal 95% hergebruikt kan worden; het liefst binnen Rotterdam.
Bij dit project worden studenten van de Hogeschool Rotterdam betrokken. Een voorbeeld hiervan is de betrokkenheid van twee leerbedrijven van SUS-ateliers in de sloopfase van het oude bouwdeel C en een afstudeeronderzoek naar circulair ontwikkelen van huisvesting.
Als projectleider Programma van Eisen (Ruimtelijk Functioneel en Technisch) maakt Pepijn van Sandijk van ICSadviseurs deel uit van het Programmateam Nieuwbouw Kralingse Zoom en vormt hij de schakel tussen de gebruikersgroepen en het Programmateam. De gebruikersgroepen zijn vertegenwoordigd in het Regieorgaan. Daarnaast zijn gebruikers in verschillende werkgroepen actief en enthousiast betrokken geweest. Ook in de ontwerpfase vertegenwoordigt Pepijn de gebruikers in het Programmateam en vormt als ontwerpbegeleider de schakel tussen gebruikers en het ontwerpteam.
De verwachting is dat sloop van het oude gebouwdeel afgerond zal zijn in oktober 2020. Volgens planning zal het nieuwe gebouw in 2023 in gebruik genomen kunnen worden.
Meer weten over dit project?