Bij veel projecten waar ICS bij betrokken is, zijn meerdere partijen betrokken: bij het bouwen of vernieuwen van een zorgpand, een school of andere overheidsgebouw zijn het niet alleen de gebruikers of bewoners van een gebouw die meedenken over hoe het gebouw eruit komt te zien, ook omwonenden en andere belanghebbenden worden geraakt door veranderingen in de gebouwde omgeving en krijgen de mogelijkheid hun stem te laten horen. Vandaar dat we bij heel veel van onze opdrachten aan een vorm van participatie doen: gebruikersparticipatie, maar zeker voor ook omwonenden en en andere belanghebbenden. Dat is iets wat in ons DNA zit: de driehoek gebied, gebouw, gebruiker is voor ons een vast uitgangspunt. Samen kom je tenslotte tot de beste resultaten!
Met de invoering van de nieuwe Omgevingswet is participatie van burgers bij bepaalde trajecten voor de overheid wettelijk vastgelegd. De betrokken overheid weegt de informatie over de participatie mee in de integrale belangenafweging om tot de beoordeling van het plan te komen. Toch is participatie meestal niet verplicht. Zoals hierboven al beschreven, is het wel verstandig om een soort van participatie toe te passen bij uw project: het vergroot betrokkenheid, voorkomt veel negativiteit en uiteindelijk maakt het het eindproduct vaak alleen maar beter.
Wanneer is participatie onder de Omgevingswet verplicht?
Bij het opstellen van een omgevingsplan, Omgevingsverordening, Omgevingsvisie, Programma Waterschapsverordening , Projectbesluit Buitenplanse omgevingsplanactiviteit – maar alleen als deze daarvoor is aangewezen door de raad (artikel 16.55 lid 7 Ow)
Particiaptie is niet verplicht bij : Omgevingsvergunning (alleen aanvraagvereiste), Binnenplanse omgevingsplanactiviteit en een Buitenplanse omgevingsplanactiviteit die niet is aangewezen door de raad (artikel 16.55 lid 7 Ow)
Wat is de Omgevingswet?
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en leven. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen. Hierdoor kan er in één keer kennis genomen worden van de regels en voorschriften van de verschillende bestuurslagen (gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk). De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden.
Voorbeelden van participatie:
Hier vindt u een selectie van projecten waarbij wij een vorm van participatie hebben geïniteerd en/ of begeleid:
Heeft je na het lezen van alle informatie nog vragen? Neem dan contact op met een van onze onderstaande collega’s in het participatieteam.