Gemeente Apeldoorn
Het eerste gesprek tussen de vertegenwoordigers van ICSadviseurs (Michel de Boer en Rein van Wijngeeren) , gemeente Apeldoorn en de Federatie Apeldoornse Gymnastiekverenigingen (FAG)vond plaats op de voorkeurslocatie voor een nieuwe turnhal. De AGF had deze locatie aangedragen: er was al een exploitant en een investeerder gevonden en weinig leek realisatie van de nieuwe hal in de weg te staan. De reden voor het zoeken naar een nieuwe locatie was de sluiting van de KNGU-hal in Beekbergen per 1 januari 2025. De Apeldoorns Gymnastiekverenigingen moesten op zoek naar een nieuwe turnlocatie.
De gemeente stond niet afwijzend tegenover het locatievoorstel, maar wilde een zorgvuldige weg bewandelen en schakelde een externe partij in voor locatieonderzoek. Na goede ervaringen met ICSadviseurs werd deze partij weer benaderd. Michel de Boer, senior adviseur huisvesting bij ICS: “We kenden de gemeente Apeldoorn al van een programma van eisen dat we eerder hebben opgesteld. Bij deze vraag, bij dit locatieonderzoek, hebben we eerst een stapje teruggedaan: we zijn gaan kijken wat nodig was voor realisatie van een turnhal in het algemeen en daarna specifiek realisatie op deze locatie. Hierbij hebben we een model ingezet waarbij we breder kijken naar de functie van een turnhal, en waarbij we belangen van alle partijen afwegen.
Kikkers in de wagen
Uit dat onderzoek bleken er veel haken en ogen te zitten aan de door de FAG gewenste nieuwe locatie: er bleken problemen te verwachten met onder andere kapvergunningen en er was sprake van een ingewikkelde eigendomssituatie. De uitkomst van het onderzoek was dan ook dat deze locatie niet de meest ideale nieuwe plek was. Uit het onderzoek kwam wel een andere locatie naar voren, namelijk het derde veld bij de voetbalclub Apeldoornse Boys.
Michel hierover: ‘Dat is natuurlijk een teleurstelling: je denkt een goede oplossing te hebben, je hebt een exploitant en een investeerder en dan komt een onafhankelijk rapport met nieuwe inzichten, dat is wel even teleurstellend. Het gevaar is dan dat mensen afhaken. Ik denk dat ik daar nog het meest trots op ben; dat we tijdens het hele proces alles kikkers in de kruiwagen hebben weten te houden. Uiteindelijk is iedereen voor de nieuwe locatie gegaan. Het was niet altijd makkelijk. Je hebt op papier met twee partijen te maken, namelijk de gemeente en de FAG, maar alleen de federatie al bestaat uit meerdere verenigingen. Je hebt dus hebt veel aanspreekpunten. In verschillende fases van het proces hebben we dan ook met verschillende mensen geschakeld.
Ons uitgangspunt is dat het niet nodig is dat bij alle onderdelen van zo’n locatieonderzoek altijd dezelfde mensen betrokken zijn. In verschillende fases kun je andere inzichten nodig hebben. Daarnaast spelen er natuurlijk verschillende belangen: als gebruiker van een turnhal heb je andere wensen dan een exploitant. Dan werkt het vaak heel goed dat een externe partij zoals wij daar als adviseur tussen zit. Wij kunnen objectief beoordelen. “
"Het is vooral een gemeentelijk vraagstuk over de omgang met vastgoed in combinatie met de synergie en clustering van sport"
Met andere ogen
Voor collega sportadviseur Rein van Wijngeeren was het een extra interessant project: “Het gaat hier om locaties waar ik zelf heb gevoetbald. Je weet daadwerkelijk hoe het eruit ziet en hoe het voelt als je daar loopt, het zijn niet alleen maar plaatjes. Het is bovendien interessant om ook compleet andere aspecten mee te krijgen van zo’n omgeving. Als je bijvoorbeeld met de stadsecoloog in gesprek bent over vleermuizen en steenmarters kijk je toch weer met andere ogen naar zo’n plek’.
Uiteindelijk gaat een dergelijk vraagstuk niet zozeer om de locatie alleen. ‘Het is ook vooral een gemeentelijk vraagstuk over de omgang met locaties en vastgoed in combinatie met de synergie en clustering van sport, licht Michel toe. “De gemeente vindt bijvoorbeeld aansluiting bij de buurt een belangrijk aspect, terwijl voor de FAG een turnhal op een industrieterrein ook prima kan zijn: voor beide is wat te zeggen en dan is het interessant om dat te wegen.
Het vervolg
Het locatie-advies gaat nu naar de gemeenteraad. Dat is het enige wat Michel nog toe had willen voegen, als hij het nog eens over mocht doen: “Nu hebben we ons strikt aan de opdracht gehouden, en puur het locatieonderzoek gedaan. Eigenlijk hadden we het vervolg nog willen beschrijven: als de huidige locatie moet sluiten, en je hebt nog geen nieuwe hal, wat zijn dan de mogelijkheden? Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een blaashal of een semi-permanente sporthal. En wat betekent het besluit tot deze locatie qua planning? Met dat soort adviezen kunnen we onze opdrachtgevers nog meer begeleiden tot een oplossing. Maar dit locatie-onderzoek is in elk geval al een mooie stap vooruit !”