Artikel uit Schooldomein©
Complexe gebiedsontwikkeling IKC Remigius in Duiven: wachten en samenwerking worden beloond
In de zomer van 2023 zou het nieuwe IKC Remigius worden opgeleverd. Een combinatie van factoren gooide roet in het eten waardoor de daadwerkelijke bouw op zich moest laten wachten. Ondanks Corona en de complexe gebiedspuzzel hielden partijen elkaar vast om de plannen te realiseren. Het wachten was het meer dan waard. Er staat er nu een kindcentrum waar Duiven trots op kan zijn.
Visie als vertrekpunt
Wilbert Arends, directeur IKC Remigius, is al vanaf de eerste ideeën betrokken geweest bij het nieuw te bouwen kindcentrum. Er werd vertrokken vanuit een duidelijke visie. Annemieke Miltenbrug, bestuurder bij Innerwaard Integrale Kindcentra, zegt daarover: “We hebben een hele heldere visie over hoe wij in het IKC integraal willen werken. Deze visie zie je niet alleen terug in het gebouw, maar ook in de mindset en de wijze waarop de directeur van het IKC samen met alle medewerkers van onderwijs en opvang de doorgaande ontwikkellijn 0-13 jaar vormgeeft.” Wilbert knikt: “De onderwijskundige visie op de doorlopende leerlijn was voor ons bepalend om ICSadviseurs te vragen om in 2019 het Programma van Eisen op te laten stellen.”
Corona
“We waren nog maar net van start toen we te maken kregen met Corona.” Erwin Veneklaas Slots, senior adviseur maatschappelijk vastgoed bij ICSadviseurs, kan zich deze tijd goed herinneren. “Coronatijd kende veel restricties, en toch moesten we door met het proces. Mij staat nog helder voor de geest dat we toen in kleine groepjes hebben gewerkt, met sessies buiten op het schoolplein. In die tijd hebben we de huidige planopzet bedacht.”
Complexe puzzel
De totstandkoming van het project ging vanaf dat moment alles behalve vanzelf. Het duurde enige tijd voordat er duidelijkheid was over de exacte locatie voor de nieuwbouw. Maar na de definitieve locatiekeuze liep het proces opnieuw vertraging op. Er kwamen bezwaren uit de buurt, die uiteindelijk om een uitspraak vroegen bij de Raad van State. “De bezwaren uit de buurt waren niet zo zeer gericht op de komst van de school, maar meer over de verstedelijking van dit gebied”, licht Monique de Tombe, senior adviseur maatschappelijk vastgoed bij ICSadviseurs, toe. “De school was onderdeel geworden van een veel complexere puzzel. Te weten de centrumontwikkeling van Duiven. Er ging 1,5 jaar voorbij aan het proces van inspraak, bestemmingsplanwijzigingen en de exacte situering op de kavel. Die voorfase heeft daardoor best wel lang geduurd. Maar we hebben nooit de moed verloren”, aldus Monique.
Gebouw met twee gezichten
KOW architecten ontwierp vervolgens een gebouw met twee gezichten. Het gebouw kreeg een paviljoenachtige uitstraling aan de kant van het park en een zakelijke strakke gevel aan de centrumzijde. Het gebouw heeft een open plattegrond met eigentijdse leerpleinen. “Vanuit het team was het al vanaf het eerste moment duidelijk dat iedere groepsruimte een duidelijke verbinding met buiten moest krijgen. Uiteindelijk heeft de architect dat letterlijk vertaald in het ontwerp. Ieder klaslokaal beschikt over zijn eigen buitenruimte. De lokalen op de verdieping kregen toegang tot een dakterras”, vertelt Wilbert.
Doorlopende leerlijn
Het integrale kindcentrum biedt uiteindelijk onderdak aan zestien groepen voor onderwijs en vier groepen kinderopvang. Verspreid over het gebouw liggen vijf speel- en leerpleinen. De visie op de doorlopende leerlijn zie je letterlijk terug in het gebouw. De jongste kinderen van nul tot zes jaar zitten beneden. Op de verdieping zijn de groepsruimten voor de kinderen van 7 tot 12 jaar gesitueerd. Een centrale ruimte zorgt voor verbinding tussen onderwijs en kinderopvang. Deze ruimte is uitgerust met een podium, bibliotheek en een multifunctionele kook- en crearuimte. In het centrale hart is ook een uitleenpunt van de bibliotheek opgenomen. “Verbeelding begint immers bij lezen”, volgens de schooldirecteur.
"Kunnen beschikken over één centraal aanspreekpunt binnen de gemeente was cruciaal"
Centraal aanspreekpunt gemeente
“Het kunnen beschikken over één centraal aanspreekpunt binnen de gemeente, was cruciaal voor het proces”, vertelt Luuk Berendsen, huisvestingsadviseur van Stichting Innerwaard. “De aanwezigheid van één persoon die je wegwijs kan maken binnen de verschillende afdelingen van de gemeentelijke organisatie was cruciaal om de moed er in te houden. De vele zaken die geregeld moeten worden vragen, zeker bij zo’n complexe ontwikkeling als deze, om een vaste contactpersoon. Denk dan aan de vergunningen, maar ook zaken op gebied van verkeer, groen en riolering. Het gaat daarbij niet alleen om de aansturing, maar ook om iemand die zaken coördineert en daarvan ook een terugkoppeling geeft, als er vorderingen zijn”, licht Luuk toe.
Proces en deskundigheid
“Consequenties van een bepaalde keuze zijn voor een school niet altijd goed vooraf in te schatten. Daarom is het fijn dat we hiervoor konden terugvallen op de professionele ondersteuning van ICSadviseurs”, vertelt Wilbert. Annemiek vult aan: “Vanuit de bestuurlijke rol moet je gewoon kunnen vertrouwen op de aanwezige expertise van adviseurs. Als schoolbestuur heb je al die kennis niet in eigen huis. Fijne bijkomstigheid daarbij was dat Monique dichtbij het project woonde en daarmee bekend was met de lokale situatie. Zeker als het gaat over communicatie met de buurt is dat erg fijn.”
Problemen voor zijn
Luuk zorgde voor de directievoering namens het schoolbestuur: “Het werken met een uitgebreid bestek waarin alles goed was vastgelegd heeft ons ook wel geholpen. Veel stond vooraf vast. Met een aannemer uit Winterswijk en een installateur uit Groenlo hadden we het geluk dat deze uit de regio kwamen. Het was mijn taak om samen met hen te zorgen dat de prestaties werden geleverd die met het bestek waren afgesproken. Problemen met netcongestie konden wij gelukkig voorkomen. Ondanks dat wij formeel nog geen adres hadden dienden wij al in een heel vroeg stadium een aanvraag in bij Liander voor de Nuts-aansluitingen. Daarmee waren we het probleem van netcongestie voor.”
Materialen en inrichting
De buitenzijde van het gebouw is voorzien van rondingen en kent een rijk palet van minerale steenstrips. Het interieur is voorzien van natuurlijke, duurzame en onderhoudsarme materialen. De akoestische wandbekleding in de centrale hal en verdiepingshoge vaste kasten voor leermaterialen geven de leerpleinen rust en structuur mee. De toiletten in het gebouw zijn zo gesitueerd dat deze niet voor storende looplijnen in het leerplein zorgen. Om deze leerpleinen multifunctioneel te gebruiken zijn het meubilair en de garderobekasten voorzien van wielen.
Voldoen aan hogere prestatie-eisen
Kindcentrum Remigius is gerealiseerd met de ambities van een gezonde, comfortabele en duurzame school. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen Klasse B. Op het dak liggen 400 zonnepanelen, deze zorgen er voor dat het gebouw volledig energieneutraal (ENG) is. Het kindcentrum heeft daarnaast ook rekening gehouden met aanvullende ambities op het gebied van natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit is terug te zien in de inrichting van de buitenruimte. De schoolpleinen krijgen groene heggen, een gekleurd verkeersplein met sportveldjes en nestvoorzieningen en insectenhotels. Het gebouw biedt daarmee niet alleen onderdak aan kinderen. Ook vogels, vleermuizen en insecten hebben er een nieuw thuis.
Projectinformatie:
Bouwheer: Stichting Innerwaard
Architect: KOW architecten
Projectbegeleiding en advies: ICSadviseurs
Installatieadvies: Klictet Installatieadvies
Installatietechniek: Alferink Installatietechniek
Constructeur: Van de Laar
Bouwfysica: ZRi advies
Aannemer: WAM & Van Buren Bouwgroep
Volume: 2.300 m² bvo
Stichtingskosten: 7,9 mln euro inclusief btw
Tekst: Marco van Zandwijk
Foto’s: Schooldomein en KOW
Kijk voor meer informatie op
www.schooldomein.nl en www.kow.nl.